Sopa Sapastra

Quadern de cuina per a ociosos

Mató de Pedralbes

4 comentaris

Museu Monestir de Pedralbes

1 litre de llet
100 g de farina
300 g de sucre
6 rovells d’ou
½ branca de canyella
la pell d’una llimona
un pessic de sal

Es posa al foc un pot amb aigua i la pell de la llimona. Es deixa a foc lent fins que l’aigua es torna ben groga. Es treu del foc i es deixa refredar. La llet, el sucre i la canyella es posen al foc i es deixen bullir. Mentrestant es barreja la farina amb els rovells i la sal, afegint-hi a poc a poc un got d’aigua de la llimona. Es remena bé procurant desfer els grumolls. Es treu la branca de canyella de la llet bullida i a poc a poc s’afegeix a la barreja de la farina i els rovells. Es posa a bullir a foc molt lent, aproximadament uns 6 o 7 minuts, remenant amb cura que no s’enganxi faci grumolls. S’aboca a les matoneres, que prèviament haurem untat amb oli d’oliva, i es deixa refredar.

Anuncis

4 thoughts on “Mató de Pedralbes

  1. La meva família és de tota la vida de Barcelona, tenim matoneres de l’època de la besàvia que feia el mató i fem el mató d’aquesta manera, sense untar cap matonera i no s’agromolla ni s’enganxa.
    Agafeu un got i ompliu-lo dues vegades de llet, posant aquesta llet a un caçó mitjanet , tireu-hi de 9 a 12 cullerades soperes de sucre (segons la dolçor que es vulgui), ben remanat. Li posareu la pell d’una llimona de ½ a 1 sencera i 1 branca de canyella partida per la meitat.
    Això ho poseu a bullir i mentrestant a part agafareu un pot de batre i posareu in got d’aigua, tres o quatre rovells d’ou (nomes el rovell!!!), i 50gr de midó de blat de moro, els sobres que venen són de 60 gr, (tingue-ho en compte si en feu doble quantitat). Ho barregeu bé amb el pimer o amb una deixatadora alló que és de barilles que serveix per muntar clares, etc… procureu no fer gromolls.
    Mentre heu fet això la llet ja està bullint a punt de vessar, abans que això passi tireu la barreja de midó, aigua i rovell i remeneu sense parar fins que es faci espès. Un cop s’ha espessit ho repartim a les tassetes o bols o el que tinguem, si tenim matoneres millor. Quan és fred ja es pot menjar, hi ha gent que els agrada calent, a mi m’agrada de totes les maneres.

    Bon Profit!!!

  2. Gràcies Núria, és una variant ben interessant de la recepta. Com has pogut veure la nostra està recollida del Museu del Monestir de Pedralbes, però això no significa pas res, cada cuina és un món.

  3. NURIA, VEIG QUE NO HI POSAS GENS DE FARINA ES CORRECTE?

  4. Efectivament, la Núria ho fa consistent amb la barreja de midó, aigua i rovell.

Gràcies pel comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s