Sopa Sapastra

Quadern de cuina per a ociosos

Pa tradicional de doble fermentació

Deixa un comentari

Per fer un pa de 900 g
15 g llevat natural fresc [o 10 ml (2 culleradetes) de llevat sec + 5 ml de sucre]
700 g de farina
15 ml (1 cullerada) de sal
15 g de llard

Escalfeu 400 ml d’aigua a 36º i poseu-hi el llevat [o bé afegiu el sucre a l’aigua i poseu-hi el llevat sec amb una petita part de la farina i feu-la reposar 10 minuts fins que la barreja torni escumosa].
Passeu la farina pel sedàs, amb la sal incorporada, damunt d’un bol. Talleu el llard en petits daus al damunt i incorporeu-lo amb les mans fins que sigui ben desfet. Feu un forat al centre.
Poseu-hi el llevat líquid i barregeu-ho fins fer-ne una massa.
Traslladeu la massa a una superfície lleument enfarinada i amasseu durant 10 minuts (4 minuts si feu servir una màquina amassadora) fins que es torni ferma i elàstica. Doneu-li una forma de bola i poseu-la novament al bol ara tapat amb paper film fins que dobli en volum (1a fermentació*).
Torneu a posar la massa damunt la superfície enfarinada i amasseu de nou traient-ne les bombolles. Doneu-li la forma desitjada i deixeu que torni a doblar tapada (2a fermentació*).
Enforneu a 180º durant una hora; feu la prova: si sona buit quan li piqueu el cul és cuit.

La clau de l’èxit és programar els períodes de fermentació de manera que encaixin amb comoditat al quefer de la vida quotidina. El sistema de fermentació en fred facilita preparar la massa en qualsevol moment lliure i introduir-la a la nevera. Quan feu la fermentació a la nevera cal preparar la massa untant amb oli la part superior i tapant-la amb plàstic untat, això impedirà que s’hi formi una crosta.

*Temps de fermentació:
En lloc calent : de 45 minuts a 1 hora
A temperatura ambient (18/21º C): 1 ½ a 2 hores
En lloc fred o rebost: de 8 a 12 hores
A la nevera: 24 hores

Anuncis

Gràcies pel comentari.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s