Miquel Fabré –Canet de Mar (Maresme)– després de la referència que pren dels panadons fets per Rita Torelló.
És una recepta tradicional, així la feien a tantes i tantes cases, i es veu que era comuna a Sanaüja, com a altres indrets de la Segarra. Per Divendres Sant no es menjava carn i amb la pasta de pa del forner, ja dimecres, les dones feien els panedons (panades en altres indrets) i els duien a coure en llaunes a la fleca per oferir-los als veïns que visitaven els monuments de casa en casa en aquesta diada.
Per al farciment:
Espinacs
Panses i pinyons
Oli
All
Sal i pebre
Panses i pinyons
Oli
All
Sal i pebre
Fregueu els espinacs en sec, un cop triats i nets, amb sal, per treure’ls l’aigua. Deixeu-los reposar un mínim de 3 hores. Ara amaniu-los amb oli, pebre i all trinxat. Passeu per la paella les panses i els pinyons i incorporeu-los.
Per a la massa:
500g de farina
1/4 l d’aigua
un pessic de llevat de forner
sal
sal
Incorporeu el llevat ben esmicolat a la farina, poseu-hi la sal i l’aigua i feu una massa. Estireu-la i talleu-ne rodones de menys diàmetre del que voleu considerant que encara l’estirareu més, tapeu-les i deixeu-les reposar de 10 a 15 minuts.
Torneu a estirar la pasta, amb oli al corró, i farciu el panadó com una cresta, és dir, poseu la farsa en un costat per a poder doblegar l’altra banda i tancar sobre si mateix. Tanqueu-los prement les vores amb una forquilla i poseu-los al forn a 250º, pintats amb oli per damunt, durant 20 minuts.
Torneu a estirar la pasta, amb oli al corró, i farciu el panadó com una cresta, és dir, poseu la farsa en un costat per a poder doblegar l’altra banda i tancar sobre si mateix. Tanqueu-los prement les vores amb una forquilla i poseu-los al forn a 250º, pintats amb oli per damunt, durant 20 minuts.