Sopa Sapastra

Quadern de cuina per a ociosos

La pàgina del te

Te_tetera blanca

Una tassa de te?

Te_quatre tipus

Els quatre tipus bàsics de partida:

Te_planta_fullesEls quatre tipus principals de te es distingeixen segons el seu processament. Les fulles de la Camellia sinensis , si no són assecades de seguida que s’han recol·lectat, comencen a oxidar-se. Per prevenir aquest procés d’oxidació o fermentació s’escalfen les fulles amb l’objectiu de treure’n la humitat. La fermentació consisteix en una oxidació parcial que en modifica la composició, sabor, aroma i aspecte però el contingut en cafeïna no varia.

Te_tetera vidreGeneralitats:

TE BLANC Fulles joves, brots nous de l’arbust que no s’han oxidat; els brots poden haver estat protegits del sol per evitar-ne la formació de clorofil·la. El te blanc té la meitat de contingut en cafeïna que el te verd, per tant el seu ús està recomanat a persones nervioses o que no en necessiten l’efecte excitant. Té les mateixes propietats que el te verd però en moltes és més efectiu perquè conté tres vegades més polifenols (potent antioxidant que ens ajuda a augmentar les nostres defenses).Igual que passa amb el te verd, se’n poden fer infusions diverses vegades seguides amb les mateixes fulles, sense que la infusió perdi sabor o qualitats. Tasteu la segona i tercera infusió de les mateixes fulles i vegeu-ne el canvi de caràcter, us sorprendreu agradablement i també fareu que el preu de cada infusió sigui millor. Fermentació: quasi nul·la. Propietats: antienvelliment, baix en teïna. Dosi: 2 culleretes per tassa. Aigua: 75º C. Repòs: 4 minuts.
TE VERD Estabilitzat amb calor seca o vapor, enrotllat, dessecat ràpidament i més o menys torrat. Fermentació: mínima.Propietats: diürètic, antioxidant, ajuda a millorar la circulació, diabetis, alta pressió, malalties cardíaques i del fetge.Al món representa el 18% del consum total de te.Dosi: 1 o 2 culleretes per tassa. Aigua: 75º C. Repòs: 2 o 3 minuts.

Te verd: Kukicha o te d’hivern

Fulles velles torrades sobre foc. Al Japó és popular com a aliment macrobiòtic.
TE NEGRE Marcit durant unes 20 hores, enrotllat, fermentat en una atmosfera humida i posteriorment dessecat amb aire calent.El te negre té més quantitat de cafeïna que la resta de tes, però també és més aromàtic, possiblement pel seu procés de fermentació. És molt ric en minerals como calci, crom, magnesi, manganès, ferro, zinc, fòsfor, potassi, alumini i fluor.Fermentació: alta, llarg procés.Propietats: alt índex de teïna, antioxidant, antienvelliment, actua contra la caries, alleuja el cansament.És el més consumit a Europa, l’Índia i Nord Amèrica. Representa quasibé el 80% del consum mundial.Dosi: 1 cullereta per tassa. Aigua: 100º C. Repòs: 4 minuts.

Te negre: Pu-erh o te vermell

Subclasse de te negre; el Pu-erh és un producte inusual donat que sol estacionar-se per un període de fins a 50 anys. A la Xina és considerat un producte medicinal.Fermentació: llarg procés.Propietats: ajuda a aprimar, digestiu, antidepressiu, desintoxica i depura, redueix el colesterol. Dosi: 4 g per cada 30 cl. Repòs: 3 / 4 minuts.

Te negre: Chong Cha

Es prepara amb el gra en comptes de les fulles. A la Xina es fa servir com a producte medicinal.
TE OOLONG Anomenat te blau. És més suau que el te negre però més fort que el verd perquè està només parcialment fermentat o oxidat. Fermentació: semi-fermentat. Propietats: moderat en teïna, molt relaxant, beneficiós per a la pell, el cor i és regulador de la pressió arterial.Es consumeix principalment a la Xina i al Japó. Representa un 2% del consum mundial.Dosi: 1 o 2 culleretes per tassa. Repòs: 3 a 5 minuts.

Com preparar un te:

Poseu una culleradeta de te per persona (més una d’addicional per cada cinc) en una tetera que hagi estat esclafada prèviament. Aboqueu-hi aigua a punt de bullir i remogueu lleument el contingut. La tetera tapada haurà de reposar 3 minuts i mig si es pretén un efecte estimulant, si es deixa més temps aquest efecte es redueix, però no passeu mai de 5 minuts abans de servir. Un cop preparada la infusió es recomana de deixar reposar a la tassa cinc minuts, és el temps adequat perquè alliberi els beneficiosos flavonoides (una tassa de te ens n’aporta 200 mm, que són un tipus d’antioxidants presents també a fruites i verdures). No espremeu mai la bossa si en feu servir. Si ho preferiu, poseu-hi llimona i si us hi agrada la llet tingueu en compte que sigui freda. Proveu de fer dues o tres infusions amb el mateix te i experimenteu-ne els canvis, en molts casos preferireu la segona o tercera infusió a la primera.

Te_3_infusions_oolong

Els tipus més usuals:

TIPUS

ORIGEN

CARACTERÍSTIQUES

COM S’HA DE PRENDRE

English Breakfast Ceilan (Sri Lanka) / Índia Te de fulla petita de Ceilan barrejat amb te Indi, una beguda amb cos. Ideal a qualsevol moment del dia, especialment al matí.Calent, sol, amb llet, llimona o gel.
Orange Pekoe Ceilan (Sri Lanka) Highlands Te de fulla mitjana, d’aroma suau i delicada. Deliciós a qualsevol hora del dia. Tot menjant o a primera hora de la tarda. Amb llet o sense, gelat amb llimona.
Irish Breakfast Assam (Índia) Te que proporciona un extracte fort i dens. Ideal per a tardes fredes i humides, amb llet. Al matí, per esmorzar.
Ceylon Breakfast Ceilan (Sri Lanka) Uva Highlands Te Orange Pekoe de fulla trencada; dóna un extracte daurat d’un buquet deliciós. Pels que vulguin un te d’aroma delicat, a qualsevol hora del dia. Sol, amb llimona, amb gel.
Earl Grey Xina / Darjeeling Una mescla poc corrent de te xinès de fulla ampla i te Darjeeling. Lleugerament aromatitzada, molt coneguda per la seva fragància. En tot moment del dia, especialment al vespre acompanyat amb alguns dolços. Amb llet o sense.
Darjeeling Darjeeling de l’Himàlaia Te Orange Pekoe de fulla trencada amb un delicat gust de moscatell. A primera hora de la tarda. Després d’un àpat amb curri. Sol, amb llet o llimona.
Formosa Oolong Taiwan Una fulla gran que es reconeix bé per aroma i caràcter: l’extracte recorda el préssec madur. A mitja tarda o a la nit, després de sopar, sense afegir-hi res.
Lemon Ceilan (Sri Lanka) Highlands Te de fulla mitjana, seleccionat especialment per ser aromatitzat amb llimona i fer-ne una beguda refrescant. A les hores més càlides del dia, calent o fred però sense llet.
China Black Anhwei (Xina) Te de fulla mitjana que proporciona tot l’aroma dels bons tes Keemun. Mescla típica del tradicional te negre xinès, que produeix un sabor delicat. Després de menjar, especialment a la tarda i al vespre, amb llet o sense. Molt bo amb gel.
Lapsang Souchong Fukien (Xina) Te de fulla ampla de gust fumat i terrós pel gust que li dóna el terreny on es cultiva. Després de sopar o en tardes i nits caloroses. Calent, sense llet o fred amb llimona.
Prince of Wales Anhwei (Xina) Te d’extracte clar, exclusiu de Twinings. Es considera el te xinès més selecte. Ideal per a beure a la tarda o la nit, amb llet o sense. És molt bo gelat.
Jasmine Kwangtung (Xina) Te exòtic de fulla ampla enriquit amb pètals de llessamí. A la tarda, després de sopar o a la nit. Assaboriu-lo a poc a poc, amb llimona si voleu, però no amb llet.
Russian Caravan Anhwei (Xina / Taiwan) Mescla de tes xinesos i de Taiwan Oolong de primera qualitat, de gran fragància, cobejat per l’aristocràcia russa. A la tarda i a la nit, amb llet o sense. Fa un te gelat molt bo.
Green Gunpower Xina / Formosa Un dels tes xinesos històrics. Te verd sense fermentar de fulla arrissada que s’assembla a la pólvora d’on pren el nom. Després de menjar, en nits caloroses. També se serveix amb menta. Segurament és el te que conté menys teïna.
Spiced Ceilan (Sri Lanka) Highlands Una mescla especial de tes Pekoes amb clavell i pela de taronja seca que té el sabor exclusiu de l’exotisme de l’Orient. Amb menjars orientals o al vespre. En dies freds serviu-lo molt calent i amb rom.
Assam Assam (Índia) Mescla ortodoxa de fulles, d’elaboració tradicional, que proporciona un extracte de color brillant amb lleuger gust de malta. A qualsevol hora del dia, especialment al matí, amb llet.
Queen Mary Darjeeling de l’Himàlaia Mescla especial de tes Orange Pekoe de fulla trencada. Rep el nom de la reina Mary d’Anglaterra. Per als bons amants del te, una mescla que es gaudeix a qualsevol hora del dia. Calent, sol, amb llet o llimona.
Vintage Darjeeling Darjeeling de l’Himàlaia Mescla especial aconseguida exclusivament de les fulles de tes Darjeeling de flor taronja. Seleccionat a l’estació de la seva maduresa. És dels més nobles, es pot beure entre menjars i a l’hora tradicional de la tarda. Sol o amb llimona.

Te_vintage_Darjeeling

Consells per mantenir la vostra tetera.

Per a molts amants del te, la tetera és l’objecte fetitxe i sovint n’hi ha que en tenen tota una col·lecció. Perquè segueixin mantenint a través dels anys totes les seves qualitats és útil seguir una sèrie de consells:

1. Després de fer-la servir, esbandiu-la amb aigua calenta sense cap mena de detergent.

2. Eixugueu les parets exteriors quan encara són calentes.

3. No la fregueu mai amb un fregall o esponja que tingui una superfície abrasiva; eixugueu-la amb un drap de cuina.
M235C_B
4. Deixeu que l’interior s’eixugui sempre a l’aire lliure sense la tapadora.

5. No deixeu massa temps a l’interior restes de te o gotes d’aigua del rentat, per evitar les taques i aurèoles.

6. Abans de desar-la procureu que estigui ben eixuta, l’interior i l’exterior, i separeu-la de la tapa.

BARREGES (BLENDS):

Totes les companyies creen les seves pròpies barreges buscant els gustos de cada lloc en les diferents hores de la jornada. No hi ha normes específiques per a les mescles però sovint solen incloure idees similars.Te_Irish

English Breakfast: selecció de fulles trencades. Fort, molt aromàtic i amb molts golden tips.

Irish Breakfast: infusió amb molta força, fosca, mescla d’Assam i Sumatra.

Te rus (Samovar tea): molt famós fet seguint una fórmula russa. Negre xinès amb un lleu toc fumat.

TES AROMATITZATS:

Jasmine Pearl (te de llessamí): deliciós, un dels tes xinesos amb més èxit. Grans perles de fulles pàl·lides amb flors de llessamí, d’excel·lent qualitat i sabor exquisida.

Te_jasmine

Te de roses: infusió daurada, lleugera, dolça,  molt suau, d’aroma perfumada. Ideal per prendre amb llet o sol com a beguda relaxant.

Earl Grey: a mig camí entre els antics tes de Xina i les noves mescles, amb essència de bergamota. Creat a principis de segle XX, i amb més de cent anys d’existència, segueix sent el te perfumat més famós del món.

twinings_early_gey_Te_russian earl grey

Bergamota

Bergamota

Gràcies pel comentari.