NINGÚ NO HA DIT QUE UN AMOR HAVIA DE SER FÀCIL: punts a tenir en compte a l’hora d’adquirir una tetera.
La capacitat | compreu la capacitat adequada a la vostra necessitat; és indispensable tenir teteres grans per quan teniu una reunió a casa, però si habitualment feu te per a dos, compreu teteres de dues tasses i repetiu la infusió els cops que calgui. |
Els materials | ha de tenir poder calorífic, porcellana, fang, ferro colat. |
El bec | ha de tenir canalitzada una estructura pròpia per no degotar, i sempre ha de tenir més alçada que el cos. Ha d’estar arrenglerat i no sobresortir del cos per poder posar la tetera cap per avall. |
La tapa | ha de tenir un encaix per no caure fàcilment. |
La nansa | ha d’estar unida lateralment al cos central, bé en línia amb el bec o bé en angle de 90º (com la tradicional japonesa). No ha de cremar. |
El filtre | ha de permetre el desenvolupament de les fulles i n’ha d’impedir la sortida; ha de ser de fàcil neteja. |
L’estil | ha d’estar d’acord amb els vostres gustos personals. |
Triar una tetera no és fàcil, n’hi ha tantes com gustos i de gustos… n’hi ha per donar i vendre. Els amants del te acostumen a tenir una autèntica col·lecció de teteres i les alternen segons el moment però, encara més, els entesos parlen d’una associació entre el tipus de te i el model de tetera. Així com l’hora del dia suggereix la presa d’un determinat te, aquest te triat vol una tetera escollida.
El ritual és important, no cal dir-ho, però aquí parlem, modestament, del que creiem més útil per a fomentar la beguda el més autènticament possible, és dir, bandejant les bossetes. I per començar volem aportar la idea d’usar algunes teteres còmodes per fer-vos la infusió.
Per nosaltres és l’objecte que ens acompanya en aquells moments del dia que ens proporcionen el gaudi d’assaborir un bon te. Lola Anglada inicia un dels seus llibre mítics, Les meves nines, amb unes paraules que ens vénen bé en defensa dels objectes quotidians: Feliç aquell que serva afecció per qualsevulla futilesa que l’allunyi de l’absurd, barroer i trist; feliç aquell que sap volar tocant de peus a terra i somniar amb els ulls oberts. Aquests éssers se salven de l’esplín que ve de les hores del dia no plenes del tot; perquè saben fer-se una vida agradable posant afecció a una cosa encara que sigui la més senzilla del món; tant si no plau al proïsme com si el fa riure; mentre la seva dèria plagui al bon Déu i als homes de front sencer n’hi ha prou.
Aquí proposem algunes teteres que faciliten la infusió enfront d’altres amb algun inconvenient; com sempre, gustos i colors no es poden discutir, i al final cada u trobarà el que millor s’adapta a les seves necessitats.
ZERO JAPAN: bella i funcional. Destaca per l’harmonia de colors i de disseny, per les seves línies clares i modernes però també per la facilitat del seu ús: és funcional. Pot resoldre la mandra que fa que molts utilitzin les bosses preparades en contra de l’ús de la fulla sencera. Aquest sistema els ho posa fàcil i n’agrairan el canvi si ho proven, no té comparació. Aquesta tetera duu un filtre metàl·lic incorporat que permet de deixar-hi el te el temps que calgui fins la segona presa si és el cas. O bé es pot treure i és molt fàcil de netejar. El bec no goteja, la nansa no crema i es pot agafar amb una sola mà. La tapa no pot caure accidentalment i es pot mantenir dreta o es pot treure quan calgui per netejar.
FORLIFE STUMP: porta filtre i la tapadora està fixada a la nansa. El filtre de 0,3 mm permet infusions de fulla ben fina, com ara Rooibos. Dimensions: 17 cm / 11.4 cm / 8.9 cm – Material: porcellana i acer inoxidable. Capacitat: 530 ml. Apta per a rentavaixelles.
Del mateix estil de les anteriors, amb filtre i tapa fixada, porcellana i acer inoxidable:
TEA FORTE Cherry Blossoms Pugg:
Q Teapot:
BODUM MARCEL: Tetera d’èmbol, 1,2 l. Vidre transparent amb filtre i tapa d’acer inoxidable. Molt pràctica, un cop abaixat l’èmbol la infusió s’atura perquè el filtre té la base sense foradar. Si hem de posar-hi alguna pega és que el vidre no manté l’escalfor com altres materials.
Res a veure amb les teteres de VIDRE AMB FILTRE DE VIDRE que solen ser molt fràgils perquè al més petit cop tenim el filtre i tota la tetera inutilitzables.
LONDON POTTERY: les clàssiques teteres angleses amb forma de bola que proliferen per arreu del país; sense filtre integrat la primera (Globe) i amb filtre la segona (Farmhouse), totes dues tenen un encast per a la tapa, però demanen sempre la participació de l’altra mà per mantenir-la fixada. El bec tendeix a gotejar si no s’opera molt lentament. N’hi ha de colors i estampats molt lletjos i n’hi ha de neutres.
PRICE & KENSINGTON: filtre integrat de gran qualitat i ben espès per permetre infusions de fulla petita, que es pot treure. Molt similar al model amb filtre de London Pottery.
LE CREUSET: models amb filtre ceràmic, models amb filtre d’acer i model sense cap tipus de filtre.
Algunes més clàssiques que mantenen l’estil de la tetera de tots els temps, la major part sense filtre:
CHURCHILL Brook pink:
DUNOON Diamond Jubilee:
WEDGWOOD: la qualitat d’aquestes porcellanes és remarcable, després de més de vint anys de servei estan com el primer dia. La tapa queda encastada però no tenen cap tipus de filtre, s’ha de filtrar a cada servei.
TETERA DE FERRO COLAT: material de gran poder calorífic, amb filtre. Necessiten més cura per evitar el rovell.
SOWDEN S105 SoftBrew Oskar: tetera amb microfiltre d’acer inoxidable (1 litre). Porcellana amb un dels millors sistemes de filtre del mercat.