Mme. Maret – La Maison aux Volets Bleus, Venasque (Provença).
20 cl de vi negre Gigondas (mont Ventoux, Côtes-du-Rhône) o similar
16 figues
100 g de sucre
2 cullerades de cafè de mel
gelat de vainilla
Feu bullir el vi amb el sucre. Aparteu-ho del foc, flamegeu-ho i afegiu-hi la mel. Ho torneu al foc i ofegueu les figues en aquesta barreja durant 5 minuts, escorreu-les i reserveu-les. Feu reduir el líquid uns 20 minuts a foc suau fins aconseguir un xarop. Serviu-ho en plats de postres, les figues tallades en estrella i cobertes del xarop, amb una bola de gelat de vainilla al costat.
29/12/2006 a les 16:23
Adishatz, per las figas a la mòda occitana vos aconselhi dos libres -en francés- politico-culinaris «ce que manger “sud-ouest” veut dire» e «le festin gascon» d’un editor bordalés, l’autor n’es Christian Coulon. E per la paraula francesa “pochée” vos aconselhi “estujada”, donc al sancièr son “figas estujadas al Gigondàs”… Benlèu que farà mens francés, mas son pas receptas francesas de totas faiçons…
@ lèu, Jacme
http://jacmetolosa.spaces.live.com
07/09/2014 a les 18:17
En occità, i també hauríem d’emprar en català és:
Venasc (Provença)
Gigondàs (mont Ventor, Còstas del/dau Ròse
07/09/2014 a les 20:32
Moltes gràcies per les precisions idiomàtiques, Peire. Fàcilment ens deixem endur per la nomenclatura oficial preponderant, sobretot lluny del territori.
30/09/2014 a les 6:05
Wow that was unusual. I just wrote an incredibly long comment
but after I clicked submit my comment didn’t appear.
Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say great blog!